Friday, January 8, 2010

Hiperaktif (ADHD)

Pendahuluan

ADHD adalah satu kecelaruan tingkah laku yang biasa terjadi di kalangan kanak-kanak. Ia melibatkan 3 jenis kepayahan :

* Kurang tumpuan
* Hiperaktif
* Menurut kata hati (Impulsiviti)


Satu kajian ke atas kanak-kanak Malaysia berumur di antara 5 – 15 tahun menunjukkan seramai 4.3% mempunyai ciri-ciri ADHD. Kebanyakkannya dihidapi oleh kanak-kanak lelaki.
Tiada punca utama di temui walaupun faktor genetik dan ketidakseimbangan bahan kimia di dalam otak mungkin menyumbang kepada terjadinya masalah ini.
[Atas]
Tanda & gejala

Seorang kanak-kanak dikatakan mempunyai masalah ADHD sekiranya dia mempunyai lebih dari 6 gejala dari kategori A dan/atau kategori B.

A. Kurang tumpuan

Kanak-kanak sentiasa :

* Melakukan banyak kesilapan di dalam kerja sekolah.
* Mempunyai masalah untuk mengatur aktiviti-aktivitinya
* Sering kehilangan barang di rumah dan di sekolah
* Tidak dapat menyelesaikan tugasnya
* Tidak memberi perhatian kepada orang yang sedang bercakap dengannya
* Tidak berupaya mematuhi arahan
* Mengelakkan aktiviti yang memerlukan konsentrasi dan fikiran
* Mudah hilang perhatian
* Pelupa


B. Hyperaktif

Kanak-kanak sering :

* Menggoyang-goyangkan tangan dan kakinya serta mengeliat dan resah di tempat duduknya
* Meninggalkan kerusinya di kelas walaupun sepatutnya ia duduk di situ
* Berlari-lari dan memanjat-manjat dengan berlebihan (lebih dari kanak-kanak biasa)
* Bising waktu bermain
* Sentiasa bergerak ke sana ke mari (tidak duduk diam)
* Banyak bercakap


C. Menurut kata hati (Impulsiviti)

Kanak-kanak akan :

* Menjawab dengan spontan walaupun soalan yang diajukan belum habis
* Tidak sabar menunggu giliran
* Sering mengganggu rakan lain semasa mereka bercakap atau bermain
* Tambahan :
o Gejala gejala dapat dikesan sebelum kanak-kanak berumur 7 tahun
o Gejala gejala mestilah telah melebihi tempoh 6 bulan
o Perubahan ini berlaku lebih dari satu tempat atau keadaan seperti di sekolah, rumah, tempat awam
o Perubahan kelakuan tidak setaraf dengan umur kanak-kanak itu
o Tidak ada masalah tumbesaran atau kesihatan
o Perubahan perlakuan menimbulkan masalah kepada kanak-kanak itu di sekolah, dengan rakan rakan dan kehidupan hariannya

Sekiranya anak anda memenuhi kriteria seperti di atas, sila mendapat bantuan profesional dengan segera.
[Atas]
Komplikasi

* ADHD biasanya wujud bersama Gejala Tentangan dan Bantahan (Oppositional Defiant Disorder) di mana kanak-kanak itu berkelakuan degil, keras kepala, pemarah dan pembangkang.
* Masalah harga diri boleh berlaku kerana kesusahan di sekolah, rumah dan rakan rakan.
* Masalah pembelajaran adalah biasa terjadi kerana kanak-kanak ini tidak dapat memberi tumpuan pada pelajaran di sekolah.

[Atas]
Rawatan

Ubat ubatan boleh menurunkan kadar hyperaktiviti kanak-kanak ini dan membantu mereka untuk belajar dengan lebih baik. Ubat untuk ADHD yang digunakan dalam jangkamasa panjang adalah diketahui selamat untuk digunakan. Ianya disarankan untuk kanak-kanak berusia 6 tahun. Ubat yang biasa digunakan ialah Methylphenidate (Ritalin). Kesan sampingan yang biasa berlaku ialah hilang selera makan, hilang berat badan dan gangguan tidur.Pengambilan ubat perlu mendapat nasihat dari pegawai perubatan dan kesan sampingannya perlu dipantau.
[Atas]
Pemulihan

Intervensi tingkah laku

Ada beberapa teknik yang boleh diguna pakai oleh ibu bapa di rumah dan mungkin boleh berbincang dengan guru-guru untuk dipraktikkan di sekolah :

* Berikan arahan satu persatu dengan jelas dan pastikan bahawa kanak-kanak tersebut memberi perhatian dan memahaminya.
* Beri pujian sekiranya mereka membuat sesuatu dengan baik. Cara ini akan menaikkan rasa harga dirinya. Berikan pujian dengan spesifik/tepat, contoh: tunjukkan anda berasa gembira kerana mereka telah menyimpan permainan di tempat yang betul.
* Wujudkan satu sistem memberi hadiah untuk menggalakkan kelakuan yang baik. Carta Bintang (hyperlink) adalah satu cara yang bagus untuk membantu kanak- kanak berkelakuan dengan lebih baik.
* Kekalkan kebiasaan aktiviti harian supaya kanak-kanak dapat menjangka apa yang berlaku setiap hari.
* Bantu kanak-kanak mengatur aktiviti harian mereka dengan menyediakan senarai semak untuk memastikan tugasnya disempurnakan.
* Galakkan anak-anak untuk mengawal kata hatinya, umpamanya berfikir dulu sebelum mengeluarkan kata-kata.
* Bina semangat dan kelebihan yang ada pada kanak-kanak itu dan jangan menitik beratkan pada kelemahannya sahaja.
* Tempatkan kedudukan kanak-kanak di bahagian barisan hadapan kelas.
* Minta bantuan guru untuk mencatitkan kerja kerja sekolah di dalam buku khas yang mana kanak-kanak ini boleh menunjukkannya kepada anda semasa di rumah nanti.

Palsi Serebrum

Istilah serebrum merujuk kepada otak manakala palsi pula ialah gangguan kepada pergerakkan ataupun postur. Pesakit palsi serebrum bererti orang yang tidak berupaya menggunakan sebahagian daripada otot-otot mereka secara normal akibat daripada sedikit kerosakkan pada bahagian otak.

Palsi serebrum merupakan satu keadaan yang tidak dapat diubati walaupun melalui pelbagai kaedah. Tetapi pendidikan, terapi dan teknologi dapat membantu mereka yang mengalaminya menjalani kehidupan seharian dengan lebih teratur.

Palsi serebrum adalah berkaitan dengan ketidakupayaan fungsi kawalan motor, terutamanya kawalan otot atau koordinasi. Akibat daripada masala-masalah ini juga boleh menimbulkan masalah-masalah lain bergantung kepada bahagian otak yang rosak seperti terencat akal, masalah pertutuan, penglihatan, pendengaran, sawan, kecacatan anggota, kecacatan gigi, masalah pernafasan, masalah permakanan dan masalah untuk buang air kecil dan besar.

Jenis-jenis autisme terbahagi kepada tiga iaitu spastik, athetosis dan ataxia. Palsi serebrum apastik adalah merujuk kepada ketegangan otot pada tahap abnormal yang tinggi dan meningkat semasa menjalankan aktiviti. Otot dan sendi kaku dan tdak berupaya melakukan pergerakkan. Palsi serebrum atherosis adalah perubahan ketegangan yang berlaku pada otot secara mendatar daripada keadaan normal kepada ketegangan tahap tinggi. Bahagian-bahagian anggota bergerak tanpa mampu dikawal oleh otot otak. Seterusnya ialah palsi serebrum ataxia iaitu mengalami maslah yang teruk dari segi imbangan dan koodinasi. Kanak-kanak ataxia tidak mampu duduk. Berdiri mahupun berjalan. Jika mereka dapat berjalan sekalipun, kaki mereka mesti dalam keadaan yang terkangkang bagi membantu imbangan.

Antara ciri-ciri kanak-kanak palsi serebrum ialah mereka mengalami perkembangan motor kasar dan motor halus yang sangat perlahan. Terdapat beberapa cara mereka bejalan seperti terkangkang, berjinjit atau kaki diseret bagi mengekalkan imbangan. Ciri yang seterusnya ialah kanak-kanak palsi serebrum ialah ketidaknormalan pembentukan otot tubuh badan. Mereka juga mempunya lekukan pada spinal (jawbone) atau saiz kepala yang kecil. Antara ciri-ciri lain yang boleh dilihat pada kanak-kanak palsi serebrum ialah mereka mempunyai penyakit sawan, masalah pertuturan, tindak balas deria yang lemah, terencat akal, dan masalah tingkah laku.

Terencat Akal

Maksud kerencatan akal (mental retardation)
Kanak-kanak yang ditafsirkan sebagai terencat akal adalah kanak-kanak yang menpunyai daya pemikiran yang berkurangan dan bermasalah dalam pembelajaran. Mereka yang kerencatan akal yang teruk (severe mental retardation) tidak boleh berjalan, bercakap atau menjaga diri. Manakala mereka yang tidak begitu teruk hanya mempunyai masalah mempelajari cara-cara hidup seperti menjaga diri. Kecacatan terbahagi kepada kecacatan-kecacatan fizikal/anggota, penglihatan dan pendengaran. Kecacatan anggota tidak bermakna anak yang terlibat kerencatan akal.
Penyebab kanak-kanak terencat akal
30% daripada kanak-kanak yang terencat akal teruk disebabkan oleh keabnormalan genetik seperti sindrom Downs, 25% disebabkan palsi serebrum, 30% disebabkan oleh meningitis dan masalah perinatal manakala 15% tidak ada sebab-sebab tertentu. Kanak-kanak sebegini mempunyai ukuran IQ (intelligence quotient) kurang daripada 50.
Kebanyakan kanak-kanak yang kurang teruk kerencatan akal (IQ diantara 50-75) tiada punca yang menyebabkannya. Kurang daripada 5% disebabkan oleh meningitis, palsi serebrum atau masalah perinatal.
Penyebab utama kanak-kanak terencat akal yang ditemui di hospital.
1. Palsi serebrum (Bab 8.4)
2. Sindrom Downs (Bab 8.3)
Kenal pasti kanak-kanak yang terencat akal
Sebilangan daripada kanak-kanak sebegini akan dikenal pasti kerana mengidap salah satu daripada punca-punca yang ada pada S2 – seperti masalah perinatal atau meningitis. Sindrom Downs mempunyai ciri-ciri tertentu dan akan dikenal pasti (sila lihat bab 8.3). Sebilangan besar kanak-kanak yang terencat akal akan dikesan semasa pihak doctor membuat ujian perkembangan –developmental assessment seperti yang diterangkan dalam bab 8.1. Mereka yang ditemui harus dirujuk kepada pakar kanak-kanak untuk siasatan yang mendalam.
Kecacatan pendengaran dikesan apabila ibu-bapa mengadu bahawa anak mereka lambat bercakap.
Filosofi penjagaan dan rawatan pesakit yang kerencatan akal
1. Ibubapa memahami bahawa kerencatan akal berlaku bukannya kerana kesilapan mereka. Ibubapa akan diberi keterangan mengenai punca kerencatan akal dan apakah yang harus dibuat untuk menjamin keselesaan hidup pesakit dan keluarga. Menjamin pesakit dijaga di rumah keluarga dan bukannya di hospital atau rumah kebajikan.
2. Menjamin pesakit akan menerima bimbingan dan pengajaran untuk mengatasi masalah yang dihadapi. Misalnya seorang yang berkerencatan akal yang kurang serius tetapi mengalami masalah pendengaran patut diberi tunjuk ajar untuk menolongnya bercakap (terapi percakapan dan bahasa dan sign language) dan sekiranya diperlu alat pendengaran (hearing aids) patut di beli.
3. Menjamin pesakit diberi sokongan untuk belajar mengguna alat-alat yang sedia ada untuk membuat kerja harian dan berfungsi seberapa normal yang boleh. Misalnya pesakit tidak boleh berjalan, kerusi beroda (wheel chair) dapat disediakan ataupun "calipers" untuk menguatkan kaki pesakit dapat disediakan. Kesemua alat-alat ini boleh diperolehi dari Jabatan Pemulihan Carakerja (Occupational Therapy)
4. Memastikan bahawa semua masalah perubahan yang berkaitan dengan kerencatan akal pesakit diberi rawatan yang tertentu tanpa kesan sampingan. Umpamanya sawan akan dirawati dengan ubat antikonvulsant, masalah muntah-muntah harus diberi perhatian, infeksi kencing dan sembelit mesti dirawati. Masalah psikologi tidak patut dihindarkan. Penilaian penglihatan dan pendengaran juga mesti dilakukan.
5. Memastikan otot-otot dan sendi-sendi berada didalam keadaan yang normal dan tidak terjadi kontraktur dan kelemahan. Pihak fisioterapi mesti memberi masa untuk mengajar dan menggalakkan ibubapa supaya senaman yang dipilih dapat dilakukan dirumah.
6. Menjamin persekolahan yang dipilih sesuai dengan tahap pencapaian pesakit. Misalnya pesakit yang buta boleh dididik di sekolah biasa dengan syarat-syarat tertentu. Pesakit yang mengalami kerencatan akal yang teruk boleh dijaga di pusat-pusat seperti Pusat Spastik atau Wisma Harapan. Pesakit Sindrom Downs mempunyai persatuan tertentu (lihat apendiks 8).
7. Memastikan soal kewangan mencukupi. Keluarga yang amat miskin boleh dirujuk kepada pihak kebajikan atau badan-badan sukarela.

Dr Iean Hamzah Sendut & Prof. Dr Zulkifli

Monday, January 4, 2010

Kempen Pendaftaran OKU

Pendahuluan
Kempen Pendaftaran Orang Kurang Upaya (OKU) anjuran Jabatan Kebajikan Masyarakat
(JKM) bertujuan untuk menggalak dan meningkatkan kesedaran masyarakat terhadap
perlunya orang kurang upaya mendaftar diri dengan Jabatan tersebut. Pendaftaran ini
penting bagi membolehkan intervensi awal untuk mengelak kecacatan lebih teruk dan
merancang serta menyediakan perkhidmatan sesuai untuk golongan orang kurang upaya.
Menerusi kempen pendaftaran yang dijalankan menerusi televisyen, radio dan media cetak
diharapkan dapat mengenal pasti jumlah sebenar golongan terbabit dan pada masa yang
sama dapat membantu kerajaan membuat perancangan yang diperlukan.

Objektif kempen pendaftaran OKU
• Mengetahui bilangan dan taburan orang kurang upaya untuk perancangan perkhidmatan,
program pemulihan, pencegahan, latihan dan pendidikan.
• Menyediakan kemudahan sesuai.
• Mengenalpasti orang kurang upaya mengikut jenis kecacatan atau sebagai kad
pengenalan diri bagi mereka berurusan dengan pihak berkenaan.

Perkhidmatan/kemudahan untuk orang kurang upaya
• Bantuan Alat Tiruan/Sokongan (Assisstive Devices)
Bantuan ini bertujuan membantu orang kurang upaya membeli peralatan tiruan/sokongan
seperti kerusi beroda, kaliper, anggota tiruan, tongkat putih (white cane), mesin Braille dan
lain-lain peralatan yang tidak mampu dibeli oleh orang kurang upaya. Dengan adanya alat
ini mereka boleh bergerak bebas dan mencari nafkah hidup tanpa bergantung sepenuhnya
pada orang lain.

Bagi menimbang permohonan, faktor berikut diambil kira :
o Berdaftar dengan JKM.
o Keperluan pengguna alat atas pengesahan dan sokongan Pegawai Perubatan/doktor.
o Tidak mampu membeli peralatan tersebut.
o Sumbangan bagi membeli alat itu (jika perlu).

• Geran Pelancaran
Bertujuan membantu orang kurang upaya yang ada pengetahuan dan kemahiran bagi
menjalankan projek jayadiri atau perniagaan kecil yang mana mereka tidak dapat
menjalankannya sebelum ini sebab ketiadaan modal dan peralatan. Geran ini membolehkan
orang kurang upaya melancarkan rancangan jayadiri mereka agar dapat berdikari dengan
usaha sendiri. Had maksimum geran pelancaran ialah RM 2,700.
Kelayakan :
o Berdaftar dengan JKM.
o Orang kurang upaya yang mempunyai pengetahuan/kemahiran bagi menjalankan perniagaan kecil sebagai mata pencarian.
o Orang kurang upaya yang mempunyai minat dalam bidang keusahawanan.
o Keutamaan hendaklah diberi kepada bekas pelatih institusi atau klien Jabatan.

• Elaun Pekerja Cacat (EPC)
Skim ini bertujuan menggalakkan orang kurang upaya bekerja dan terus berdikari tanpa
bergantung kepada ahli keluarga atau orang lain. Skim ini mempunyai beberapa tujuan :
o Sebagai penyenggaraan pendapatan (income maintenance) untuk memenuhi keperluan asas.
o Sebagai elaun insentif/perangsang bagi menggalakkan seseorang yang kurang upaya berminat berkerja dan berdikari.
o Untuk meningkatkan taraf hidup orang kurang upaya.

Kelayakan :
Pekerja orang kurang upaya termasuk yang bekerja secara sendiri atau bekerja dengan
majikan termasuk pekerja di Bengkel Terlindung JKMM dan Bengkel Terlindung yang
dikendalikan oleh pertubuhan sukarela (NGO) serta pekerja di bawah Program Rumah
Kelompok (termasuk Taman Sinar Harapan) adalah layak menerima elaun ini sebanyak RM
200 sebulan sekiranya syarat berikut dipenuhi :
o Berdaftar dengan JKM sebagai orang kurang upaya.
o Pendapatan bulanan pemohon tidak melebihi RM 750 sebulan tidak termasuk pendapatan keluarga.
o Berumur 16 tahun ke atas.
o Pemohon mestilah menyertakan slip gaji/surat pengesahan pendapatan daripada majikan/surat pengesahan pendapatan daripada pemohon sendiri bagi yang bekerja sendiri.

• Latihan vokasional di Pusat Latihan Perindustrian Dan Pemulihan (PLPP), Bangi
Pusat ini ditubuhkan bertujuan untuk memberi latihan vokasional dan pemulihan perubatan.
Kemasukan adalah terhad kepada kategori kurang upaya yang memenuhi syarat-syarat
berikut :
Kursus vokasional :
o Berdaftar dengan JKM sebagai orang kurang upaya anggota.
o Pemohon perlu memiliki kelulusan minimum Sijil Rendah Pelajaran/Peperiksaan Menengah Rendah atau memiliki kemahiran asas.
o Berumur 18 hingga 40 tahun.
o Boleh dilatih dengan kemahiran dan boleh mengurus diri.
o Tidak mempunyai rekod masalah disiplin/jenayah.

Latihan kursus-kursus yang ditawarkan :
Kursus vokasional – Pembantu Tadbir Sistem Maklumat (MLVK), Rekaan Fesyen dan
Jahitan (MLVK), Elektrikal (MLVK), Elektronik, Membuat Alat Sokongan (Protestik &
Orthotik), Multimedia dan Pembuatan Kerusi Roda.

Kursus pra-vokasional :
o Berdaftar dengan JKM sebagai orang kurang upaya anggota.
o Pemohon tidak memerlukan kelulusan akademik.
o Berumur 14 hingga 25 tahun.
o Boleh mengurus diri dan boleh mendapat manfaat dari latihan.
o Boleh membaca, menulis dan mengira.
o Tidak mempunyai rekod masalah disiplin/jenayah.
Kursus yang ditawarkan ialah bidang elektronik, komputer, lukisan dan jahitan.

• Jagaan dan pemulihan di Taman Sinar Harapan
Institusi ini memberi latihan kepada individu kurang upaya masalah pembelajaran sehingga
ke tahap sempurna mengikut kemampuan dan kebolehan masing-masing. Institusi ini juga
memberi perlindungan dan jagaan kepada yang mengalami kecacatan akal yang teruk.

Antara program dan aktiviti yang disediakan ialah :
o Kelas akademik asas.
o Latihan pra-vokasional (jahitan, tukang kayu dan kraftangan), urusan rumah tangga, pertanian/berkebun bunga dan dobi.
o Latihan pemulihan seperti pemulihan hidup harian, pemulihan cara kerja, pemulihan anggota dan terapi muzik.
o Pendidikan agama dan moral.
o Sukan dan rekreasi.
o Aktiviti luar (lawatan, berkelah, gotong-royong dan sebagainya).

Kelayakan :
Setiap institusi Taman Sinar Harapan (TSH) boleh menerima masuk semua jenis kes orang
kurang upaya masalah pembelajaran yang terdiri daripada jenis terencat akal, autisme dan
down’s syndrome tanpa mengambil kira klasfikasi umur, jantina (kecuali TSH Jubli, TSH
Tampoi dan TSH Cheras) dan tahap kecacatan dari negeri-negeri yang berdekatan mengikut
zon-zon

• Program Pemulihan Dalam Komuniti (PDK)
Program ini diwujudkan sebagai program alternatif kepada perkhidmatan pemulihan di
institusi. Satu kaedah dalam pembangunan komuniti untuk golongan orang kurang upaya
menjalani pemulihan dalam keluarga dan masyarakat sendiri di mana memberi peluang
kepada orang kurang upaya menjalani pemulihan, mengecapi peluang sama rata dan
berinteraksi dengan masyarakat. Program ini memerlukan penyertaan dan penglibatan aktif
orang kurang upaya, ibu bapa/keluarga/penjaga dan masyarakat setempat dengan
memaksimumkan penggunaan sumber tempatan yang sedia ada dalam komuniti. PDK juga
merupakan satu pendekatan pembangunan ke arah sokongan dan kesedaran masyarakat
dalam membantu orang kurang upaya untuk mengecapi taraf hidup yang lebih selesa.

• Penempatan Kerja
Jabatan juga berusaha mendapatkan pekerjaan untuk orang kurang upaya di Bengkel
Terlindung (sheltered workshop) seperti Bengkel Daya Klang, Selangor Bengkel dan Sungai
Petani, Kedah. Objektif penubuhan Bengkel Terlindung ini adalah untuk mewujudkan
peluang pekerjaan kepada orang kurang upaya yang tidak mampu bersaing di pasaran
terbuka dan pada masa yang sama melatih mereka berdikari dan diintegrasikan ke dalam
masyarakat.

Syarat-syarat kemasukan :
o Orang kurang upaya anggota/akal yang telah disahkan oleh Pegawai Perubatan.
o Telah mendapat latihan dari TSH, Pusat Latihan Perindustrian dan Pemulihan Bangi atau Pusat Pemulihan Dalam Komuniti Setempat.
o Sihat tubuh badan dan boleh menguruskan keperluan sendiri.
o Berusia 18 hingga 45 tahun.
o Terlatih dalam bidang-bidang yang dipohon.

Perkhidmatan yang disediakan oleh Bengkel Daya ialah :
o Khidmat jahitan.
o Khidmat percetakan.
o Perkhidmatan am (unit ini menjalankan kerja-kerja ringan sub-kontrak dari kilangkilang yang berhampiran, contohnya pemasangan komponen produk-produk yang berasaskan plastik, getah, aloi dan sebagainya).
o Khidmat kraftangan dan lain-lain.

• Perkhidmatan kaunseling dan nasihat
Bagi orang kurang upaya atau keluarga mereka yang menghadapi masalah dari segi emosi,
keyakinan diri dan sebagainya atau memerlukan maklumat berkaitan jenis-jenis
perkhidmatan yang diperlukan, bolehlah mendapatkan khidmat tersebut daripada
Pegawai/Pembantu Kebajikan Masyarakat yang berkelayakan atau kaunselor di Pejabat
Kebajikan Masyarakat Negeri-Negeri.

• Kemudahan pendidikan
Kementerian Pelajaran di bawah Jabatan Pendidikan Khas menyediakan program khas
kepada kanak-kanak dari kategori kurang upaya penglihatan, pendengaran dan bermasalah
dalam pembelajaran. Program pendidikan dijalankan di sekolah pendidikan khas dan melalui
program integrasi dan inklusif di sekolah biasa.Kerajaan mengecualikan bayaran pendaftaran kemasukan pelajar-pelajar kurang upayapendengaran yang mengikuti latihan kemahiran di institusi-institusi pengajian di bawahkelolaan Kementerian Pelajaran. Pelajar yang berjaya melanjutkan pelajaran di Institut Pengajian Tinggi diberi elaun bulanan sebanyak RM 300 sebulan (kemudahan ini adalah di
bawah kelolaan Kementerian Penggajian Tinggi). Pelajar-pelajar kurang upaya di sekolah
rendah dan sekolah menengah diberi elaun sebanyak RM 25 sebulan (kemudahan ini di
bawah kelolaan Jabatan Pendidikan Khas).

• Kemudahan akses untuk orang kurang upaya
JKM juga telah mengambil inisiatif dan memainkan peranan dalam menggalakkan pelbagai
kemudahan diwujudkan bagi membolehkan mereka yang kurang upaya bergerak bebas.
Satu daripada pencapaian ini ialah penubuhan Jawatankuasa Teknikal yang urus setianya
ialah SIRIM yang telah merangka “Kod Amalan Akses Bagi Orang Kurang Upaya Ke
Bangunan Awam”. Undang-Undang Kecil Bangunan Seragam 1984 berkaitan dengan
kehendak-kehendak bangunan untuk orang kurang upaya telah dipinda iaitu bangunan baru
diwajibkan mempunyai kemudahan akses kepada orang kurang upaya. Antaranya
termasuklah “ram” dan “railings”, laluan yang bersesuaian dengan kerusi roda, lif khas
dengan reka bentuk yang sesuai, tempat letak kereta, tandas khas dan sebagainya.

• Kemudahan dan galakan pelepasan cukai pendapatan
Pada tahun 1981, kerajaan telah memperluaskan potongan cukai berganda kepada majikanmajikan
yang melatih dan mengambil pekerja kurang upaya. Mulai tahun tahun 1991 pula,
kerajaan memberi pelepasan cukai sebanyak RM 5,000 kepada pembayar cukai yang
mempunyai anak kurang upaya. Kerajaan juga memberi pelepasan cukai sehingga RM
5,000 (maksimum) kepada pembayar cukai bagi membeli alat-alat khas bagi kegunaan
sendiri atau kegunaan anak dan ibubapa yang kurang upaya. Sebagai galakan berterusan
bagi meningkatkan taraf hidup orang kurang upaya, kerajaan telah memberi pelepasan cukai
sebanyak RM 6,000 sebagai tambahan kepada pelepasan diri sebanyak RM 8,000. Bagi
pasangan yang kurang upaya pelepasan tambahan sebanyak RM3,500 diberikan sebagai
tambahan kepada pelepasan sebanyak RM 3,000.

• Pengecualian cukai jalan
Jabatan Pengangkutan telah menyediakan kemudahan pengecualian cukai jalan (road tax)
bagi orang kurang upaya fizikal yang menggunakan kenderaan kereta, van dan motosikal
buatan tempatan mulai tahun 2004. Syarat-syarat :
o Kereta, van dan motosikal nasional sahaja.
o Berdaftar dengan JKM (kurang upaya anggota).
o Kenderaan didaftarkan di bawah nama pemohon.
o Memiliki lesen memandu yang sah.
Pengecualian diberi hanya pada sesebuah kenderaan dalam satu masa.

• Kemudahan pengangkutan awam
Jabatan sentiasa menggalakkan syarikat-syarikat pengangkutan supaya memberi tambang
konsesi kepada orang kurang upaya. Sehingga kini terdapat beberapa buah syarikat
pengangkutan telah memberi insentif pengangkutan kepada golongan kurang upaya.
Antaranya SISTEM PENERBANGAN MALAYSIA (MAS) memberi tambang murah sehingga
50 peratus bagi penerbangan dalam negeri, KERETAPI TANAH MELAYU (KTM) memberi
tambang konsesi sehingga 50 peratus bagi semua perjalanan bagi semua kelas, Syarikat
bas TRANSNATIONAL memberi konsesi 50 peratus dari harga tambang dan PUTRA-LRT
juga telah memberi konsesi tambang kepada golongan kurang upaya.

• Kemudahan perumahan
Dewan bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) juga menyediakan kemudahan-kemudahan kepada
orang kurang upaya bagi menyewa rumah-rumah kos rendah atau rumah pangsa DBKL
dengan memberi pengurangan kadar sewa kepada orang kurang upaya. Syarikat
Perumahan Nasional Negara (SPNB) memberi diskaun sebanyak 20 peratus kepada
golongan kurang upaya berpendapatan rendah untuk memperolehi rumah kos rendah dan
sederhana.

• Pengecualian bayaran rawatan perubatan
Orang kurang upaya dikecualikan daripada bayaran rawatan di hospital kerajaan termasuk
bayaran wad kelas tiga, bayaran pakar dan ubat-ubatan.

• Pengecualian bayaran dokumen perjalanan
Jabatan Imigresen mengecualikan bayaran dokumen perjalanan (pasport antarabangsa)
kepada golongan kurang upaya.

• Kemudahan peluang pekerjaan
Komitmen kerajaan untuk membuka peluang pekerjaan kepada golongan kurang upaya
terbukti melalui Pekeliling Perkhidmatan Bil. 10/1988 yang telah dikeluarkan di mana kouta
satu peratus peluang pekerjaan di sektor awam diperuntukkan kepada golongan orang
kurang upaya. Bagi sektor swasta, Jawatankuasa Penggalakan Penggajian Orang Kurang
Upaya di sektor swasta telah ditubuhkan dalam tahun 1990 di bawah Jabatan Tenaga Kerja
Semenanjung Malaysia. Jawatankuasa ini bertujuan untuk menggalakkan majikan di sektor
swasta memberi peluang pekerjaan kepada orang kurang upaya. Kod Amalan Penggajian
Orang Kurang Upaya di sektor swasta memberi garis panduan kepada agensi kerajaan,
majikan, pertubuhan majikan, pekerja, kesatuan sekerja dan pertubuhan orang kurang upaya
serta orang kurang kurang upaya sendiri untuk pendaftaran dan penempatan kerja orang
kurang upaya bekerja di sektor swasta. Orang kurang upaya boleh membuat pendaftaran di
mana-mana Pejabat Tenaga Rakyat Negeri, Daerah atau melalui Perkhidmatan
Pendaftaran Secara Online (SPOku) di laman web www.elx.gov.my.

• Kemudahan alat ganti orang kurang upaya
Kerajaan memberi pengecualian duti impot dan cukai jualan ke atas semua peralatan direka
khas untuk kegunaan orang kurang upaya.

• Pengecualian 50 peratus duti eksais ke atas kenderaan OKU anggota
Kementerian Kewangan telah memberikan pengecualian 50 peratus Duti Eksais ke atas
kenderaan cacat anggota yang berkeupayaan memandu sahaja dengan syarat :
o Pemohon berdaftar dengan JKM.
o Pemohon memiliki lesen memandu yang sah.
o Kenderaan tidak boleh dijual atau ditukar milik sehingga tamat tempoh 10 tahun
kecuali dengan kebenaran Perbendaharaan.
o Pengecualian hanya dibenarkan untuk sebuah kenderaan bagi setiap 10 tahun.
• Pencen terbitan

Kerajaan melalui Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) menyediakan pencen terbitan kepada
anak/tanggungan kurang upaya bagi penjawat awam yang meninggal dunia.

• Taksiran anak cacat
Seorang anak yang tidak kira apa jua umur yang cacat akal atau hilang upaya dari segi
jasmani dan secara kekal dan yang tidak berupaya untuk menanggung dirinya sendiri.
Prosedur :
o Waris hendaklah mengemukakan permohonan dengan menyatakan jenis kecacatan
anak tersebut.
o Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) negeri berkenaan diminta membuat siasatan.
o Waris hendaklah membawa anak tersebut kepada pakar perubatan kerajaan bagi
penyakit berkenaan untuk dilengkapkan Laporan Pemeriksaan Pakar Perubatan.
o Dokumen-dokumen yang diperlukan :
Satu salinan surat beranak anak tersebut dan salinan kad pengenalan bagi anak
yang berumur lebih 18 tahun.
Sekeping gambar foto anak yang menunjukkan anggota sepenuhnya (full length
photograph).
Satu salinan kad pengenalan waris atau penjaga (jika anak tersebut tidak
dipelihara oleh ibu/bapa kandung atau ibu/bapa kandung telah meninggal dunia).
Melengkapkan Surat Akuan Pengesahan Penjaga (JPA/PT9) yang boleh diperolehi di
Bahagian Pencen, JPA. Borang ini hanya perlu diisi oleh penjaga yang bukan terdiri dari ibu
atau bapa kandung sahaja.

• Waktu bekerja bagi Pegawai Perkhidmatan Awam yang mempunyai anak-anak kurang
upaya
Pegawai Perkhidmatan Awam yang mempunyai anak kurang upaya dibenarkan
mengunakan waktu bekerja biasa untuk menguruskan kebajikan dan keperluan anak mereka
dengan syarat masa yang digunakan itu digantikan bagi tujuan menyelesaikan tugas
hakikinya supaya perkhidmatan kerajaan tidak terjejas.

• Kemudahan Telekom
Telekom Malaysia menyediakan insentif/kemudahan kepada golongan orang kurang upaya
seperti berikut :
o Bayaran sewa bulanan dikecualikan kepada golongan kurang upaya.
o Panggilan 103 (operator) tidak dikenakan sebarang caj.
o Menyediakan panggilan menunggu atau panggilan pindahan secara percuma.
Bagi orang kurang upaya berumur 18 tahun dan ke atas, mereka layak memohon
menggunakan maklumat sendiri dan bagi mereka berumur 18 tahun dan ke bawah mereka
juga boleh memohon perkhidmatan bagi pihak keluarga mengikut syarat-syarat dan
peraturan yang ditetapkan oleh pihak Telekom Malaysia.

Penutup
Melalui kempen seperti ini, diharapkan golongan orang kurang upaya tidak melepaskan
peluang dan kemudahan yang disediakan oleh kerajaan kepada mereka. Ini dapat mendidik
orang kurang upaya agar berdikari dan menikmati segala kemudahan yang diberi seperti
warga Malaysia yang lain. Orang ramai pula perlulah menerima orang kurang upaya
sebagai sebahagian daripada ahli masyarakat. Kehadiran mereka bukan untuk dihina tetapi
kita perlulah memahami dan membantu mereka dalam menjalani kehidupan seharian.

Sumber maklumat :
Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga Dan Masyarakat

Sunday, January 3, 2010

Bantuan Kewangan

BANTUAN KEWANGAN PELAJAR ORANG KURANG UPAYA (OKU) DI INSTITUSI PENGAJIAN TINGGI (IPT)

SYARAT DAN GARIS PANDUAN UMUM

 • Bantuan ini merupakan keistimewaan yang diberikan kepada pelajar OKU. Oleh itu, ianya harus dibezakan dengan kemudahaan-kemudahan lain yang turut diterima oleh pelajar bukan OKU. Ini bermakna sekiranya seseorang pelajar OKU itu menerima biasiswa atau kemudahan lain yang juga turut dinikmati oleh pelajar bukan OKU, maka pelajar OKU tersebut adalah layak menerima elaun ini;
 • Jika sesuatu kemudahan atau biasiswa itu diterima atas dasar keistimewaan / kekurangannya, maka seseorang OKU tersebut tidak seharusnya mendapat faedah berganda. Misalnya jika seseorang pelajar OKU itu telah menerima biasiswa khas untuk melanjutkan pelajaran di IPT kerana keistimewaan / kekurangannya, elaun khas ini tidak dipanjangkan kepada beliau.
 • Elaun khas ini tidak mengambil kira taraf pendapatan sebagai syarat kelayakan.
.

SKOP PEMBIAYAAN ELAUN KHAS

 • Skop pembiayaan OKU adalah tertumpu kepada institusi yang terletak di bawah pengurusan dan kawalan Kementerian Pengajian Tinggi iaitu semua IPTA, IPTS, politeknik dan kolej komuniti.
 • Skop peringkat pengajian pula adalah tertakluk kepada tafsiran pengajian tinggi (tertiary) iaitu peringkat diploma dan ke atas sahaja. Walau bagaimanapun, kursus peringkat sijil jangka panjang di politeknik dan kolej komuniti yang di bawah tanggunggjawab KPT boleh dipertimbangkan untuk elaun khas OKU ini.
 • Pelajar OKU yang menuntut di institusi-institusi latihan bukan bertaraf IPT yang dikawal oleh kementerian-kementerian lain dan institusi-institusi pengajian tinggi luar negara adalah di luar skop pembiayaan.

TEMPOH PEMBIAYAAN

Tempoh maksimum pengajian yang layak dibayar elaun dihadkan seperti berikut:

 1. Sijil - 2 tahun (di Kolej Komuniti dan Politeknik sahaja)
 2. Diploma - 3 tahun
 3. Sarjana Muda - 4 tahun
 4. Diploma Lepasan Ijazah - 2 tahun
 5. Sarjana - 2 tahun
 6. Ph.D - 4 tahun

SYARAT-SYARAT BANTUAN KEWANGAN PELAJAR OKU

Syarat-syarat kelayakan elaun khas ini adalah seperti berikut:-

 • Hanya pelajar OKU yang berdaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sahaja yang diiktiraf sebagai layak menerima bantuan ini.
 • Pelajar OKU yang menerima biasiswa atas dasar keistimewaan / kekurangannya semasa melanjutkan pengajiannya, tidak layak menerima elaun ini. Walau bagaimanapun, pelajar OKU yang menerima pinjaman pelajaran atau biasiswa atas merit akademik layak menerima elaun ini.
 • Kursus yang diikuti hendaklah kursus sepenuh masa sahaja yang diiktiraf oleh Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) atau Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA)
 • Kursus separuh masa atau pengajian jarak jauh tidak layak menerima elaun ini.

BAYARAN ELAUN KHAS PELAJAR OKU

 • Kadar bayaran elaun khas pelajar OKU adalah sebanyak RM 300.00 sebulan. Walau bagaimanapun, bayaran akan dibuat sekali dalam satu semester berdasarkan kepada dokumen tuntutan lengkap yang diterima (Jumlah bayaran bergantung kepada bilangan bulan dalam semester).
 • Bayaran akan dikreditkan secara terus ke akaun pelajar.
 • Untuk tujuan pembayaran, akaun pelajar hendaklah menggunakan akaun Bank Islam Malaysia Berhad (BIMB) atau CIMB Bank sahaja.

PERMOHONAN / TUNTUTAN

Senarai tuntutan elaun pelajar OKU beserta dokumen sokongan hendaklah dikemukakan kepada Bahagian Biasiswa, KPT tidak lewat dari 30 hari pertama pada setiap semester bermula melalui Pegawai Biasiswa / Pegawai Hal Ehwal Pelajar di pusat pengajian masing-masing.

Semua tuntutan hendaklah dibuat melalui dan disahkan terlebih dahulu oleh pusat pengajian pelajar-pelajar pemohon

Dokumen-dokumen hendaklah mengandungi perkara berikut:

 1. Salinan Kad Pengenalan Pelajar;
 2. Salinan Kad Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM);
 3. Salinan Kad Pendaftaran / Pelajar;
 4. Salinan buku akaun Bank Islam Malaysia Bhd (BIMB) atau CIMB Bank sahaja;
 5. Salinan surat tawaran pengajian;
 6. Borang Pendaftaran Bantuan Kewangan Pelajar Orang Kurang Upaya (OKU) / Program Pendidikan Khas (PPK) KPTM (untuk tuntutan kali pertama);
 7. Borang tuntutan bayaran pelajar OKU (menggunakan format yang disediakan di laman web Kementerian Pengajian Tinggi);
 8. Status pengesahan terkini pelajar (slip pendaftaran setiap semester);
 9. Salinan keputusan peperiksaan terkini (bagi pelajar sedia ada).

* Nota:

 • Item (a) – (f) adalah untuk permohonan kali pertama sahaja. Tuntutan pelajar sedia ada atau berikutnya bagi setiap pelajar OKU memadai dengan item (g) – (i) sahaja.
 • Bagi pelajar ijazah lanjutan dalam mod penyelidikan, keputusan peperiksaan boleh digantikan dengan surat pengesahan pengajian dari universiti pada setiap semester.

Download : Borang tuntutan bayaran elaun khas pelajar OKU

Download : Borang Pendaftaran Bantuan Kewangan Pelajar Orang Kurang Upaya (OKU) / Program Pendidikan Khas (PPK) KPTM

PERMOHONAN / PERTANYAAN

Pelajar-pelajar Orang Kurang Upaya (OKU) di setiap IPTA, IPTS, politeknik dan kolej komuniti yang mempunyai syarat-syarat di atas boleh mengemukakan permohonan melalui pegawai biasiswa / pegawai Hal Ehwal Pelajar di pusat pengajian masing-masing.

Untuk sebarang pertanyaan, sila hubungi;

UNIT PINJAMAN DAN BANTUAN KEWANGAN
BAHAGIAN BIASISWA,
Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia,
Aras 4, Blok 1, Menara PjH, Presint 2,
62100, PUTRAJAYA

Telefon : 03-8884 4600 / 4606 / 4697
Fax : 03-8884 4701

Emel : unitpinjaman@mohe.gov.my

atau berhubung terus dengan pegawai yang terlibat;

NAMA NO TELEFON E-MAIL
EN. WAN AHMAD HILMAN BIN WAN ADAM
03-8884 4606 hilman@mohe.gov.my
CIK NOORHALYZA BINTI MOHAMMADDIN
03-8884 4697 halyza@mohe.gov.my
EN. MUHAMMAD B. MOHD YUSOF
03-8884 4626 mamatkpt@mohe.gov.my

Mengenali autisme

"AUTISME" berasal dari perkataan Yunani bermaksud 'autos' atau diri atau ketidakupayaan seseorang kanak-kanak
memahami perkara-perkaradi sekelilingnya selain dari dirinya sendiri.
Autisme mengganggu bahagian-bahagian di dalam otak yang menguasai kefahaman,emosi,komunikasi secara langsung
atau tidak langsung dan keupayaan untuk bergaul.Bilangan yang menghidapi autisme tulen adalah 4 hingga 5 dalam
10,000 orang manakala 10 hingga 15 dalam 10,000 orang yang mempunyai ciri-ciri tertentu autisme.Boleh dianggarkan
bilangan penduduk dengan autisme tulen adalah 10,000 dalam lebih kurang 20,000 orang yang lain mempunyai ciri-ciri
tertentu autisme di Malaysia.Bilangan lelaki melebihi bilangan perempuan dengan nisbah 4:1 dan selalunya seorang
sahaja kanak-kanak autisme di dalam sesebuah keluarga dan kerap berlaku pada anak yang sulung.Sehingga ke hari ini
masih belum jelas punca sebenar autisme.Andaian-andaian seperti berikut boleh membantu kita dalam usaha kita
mengurangkan risiko mendapat anak autisme.
- kekurangan oksigen ketika proses kelahiran
- proses kelahiran secara paksaan (vacuum extraction)
- gangguan neuro transmitter dalam sistem saraf
- Infeksi neurologikal
- kegangguan bahan kimia di dalam otak menyekat perkembanganSepasukan penyelidik dari Amerika Syarikat dan
Eropah baru-baru ini mendapati faktor genetik menjadi punca autisme.Institut Kebangsaan Kesihatan Amerika Syarikat
mengumumkan,penemuan ini mengesahkan bahawa terdapat kromosom-kromosom yang mempunyai hubungkait
dengan autisme.Dianggarkan setiap seorang daripada 500 penduduk dunia menghadapi masalah autisme terutama
lelaki.Autisme menyebabkan pengidapnya menghadapi kesukaran bertutur,melakukan tabiat yang sama berulang-ulang
dan mengalami masalah interaksi sosial.
Kajian yang membabitkan DNA 150 pasang adik beradik yang menghadapi masalah autisme mendapati sebahagian
daripada dua kromosom kedua dan ketujuh mengandungi gen yang dikaitkan dengan autisme.Secara umumnya
kromosom ketujuh dikaitkan sebagai punca terjadinya masalah pertuturan.
Ciri-ciri autisme dapat dikenali seperti berikut;1. Perhubungan yang tidak beremosi dengan orang lain:
- Berseorangan dan suka berjauhan.Kanak-kanak ini menganggap manusia adalah objek dan hanya akan berinteraksi
jika didekati dengan cara-cara tertentu dan dengan orang yang disukainya.
- Menolak kehadiran seseorang atau melihat menembusi seseorang itu terutama apabila kita bercakap dengannya.
- Amat susah hendak bermain dan sikap yang berbeza dengan kanak-kanak lain.2. Pemerhatian atau pemeriksaan diri
sendiri:
- Adakalanya kanak-kanak ini memeriksa bahagian-bahagian anggotanya seperti kaki dan tangannya seolah-olah
benda itu baru dan pelik.Proses ini berjalan sehingga ke peringkat remaja.3. Membuang masa pada sesuatu objek dan
tidak menghiraukan fungsi sebenar objek itu.
- Suka membawa pelbagai objek ke sana sini.Menunjukkan kemarahan yang amat sangat apabila objek yang dibawa
hilang.
- Sangat menyayangi sesuatu objek yang disukainya.
- Membuat garisan atau corak dengan berbagai objek tanpa menghiraukan fungsi sebenar objek itu.
- Permainan yang aneh seperti memusing objek,menggoyangkan tali,menggoncang objek di dalam tin,mengoyak kertas
dan sebagainya.4. Tidak suka kepada persekitaran yang berubah dan suka kepada kesamaan dari semua aspek.
- Sangat susah untuk mengubah sesuatu rutin contohnya menukar pakaian,makanan atau mengubah jalan.
- Menolak penerimaan belajar perkara-perkara yang baru.
- Menunjuk kemarahan jika perabot-perabot dalam rumah di ubah-ubah.

Jenis Kanak-kanak Khas

Kecacatan
Ciri-ciri Khusus
Autisme
 • Perlakuan yang bongkak
 • Ketawa dengan tiba-tiba
 • Perkataan yang diulang berkali-kali dan gagap.
 • Tidak mengenali bahaya.
 • Tidak merasai kesakitan.
 • Menangis dan marah tanpa sebab.
 • Permainan yang luar biasa.
 • Tidak mahu didakap.
 • Tidak dapat menyesuaikan diri dengan kanak-kanak lain.
 • Berkelakuan seperti orang pekak.
 • Tiada perhubungan mata bila bercakap.
 • Memutar barang.
 • Tidak dapat mengawal keseimbangan fizikal.
 • Tingkahlaku aktif keterlaluan.
 • Tidak mahu terima pelajaran biasa.
 • Mengigit kuku, hisap jari dan mencederakan diri.
 • Takut dan cemburu berlebihan.

Ciri-ciri Khusus
Kecacatan
 • Mulut yang sentiasa terbuka dan tidak tertutup rapat.
 • Lidah yang tebal, kasar dan pendek, serta cenderung terjelir.
 • Mata sentiasa berair dan merah.
 • Mata sepet iaitu bahagian luarnya naik ke atas dan terdapat lipatan pada kedua-dua sisi hidung yang menutupi bahagian dalam mata.
 • Bentuk muka yang kecil.
 • Bahagian kepala leper.
 • Tangan yang lebar dan pendek serta garisan tapak tangan satu melintang.
 • Majoriti berambut lurus dan lembut.
 • Jari dan tangan lebar yang pendek dan berbonggol.
 • Berbadan gembal dan rendak.
 • Badan yang agak bongkok.
 • Suka bermanja, bermain dan gembira.
 • Dapat bergaul dengan baik.
 • IQ di antara 30 hingga 80.
 • Kecacatan dapat dikesan sebaik selepas lahir.
Sindrom Down

Kecacatan
Ciri-ciri Khusus
Cacat Akal Ringan
1. Adiot
 • Tidak dapat melindungi diri daripada bahaya fizikal dan mungkin mencederakan diri sendiri.

 • 2. Imbersil

 • Tidak boleh mengurus diri tetapi masih boleh dilatih.

 • 3. Moron

 • Perlukan jagaan, kawalan dan tunjuk ajar khas.
 • Perkembangan mental hanya 23% daripada kadar biasa.
 • Lambat berjalan dan lambat bercakap.

 • 4. Lembab

 • Lambat menerima pelajaran dan sukar sesuaikan diri dengan situasi sekolah biasa.

 • Ciri-ciri Khusus
  Kecacatan
  • Kesukaran ketika makan dan selalu muntah.
  • Mengigit sesuatu dalam mulut dan tidak mahu mengeluarkannya.
  • Air liur yang meleleh tanpa kawalan.
  • Sukar bernafas.
  • Sukar tidur dan terjaga waktu malam.
  • Selalu menangis.
  • Sukar bercakap dan memahami orang lain.
  • Suara terlalu lembut, mengau atau sengau.
  • Tidak menoleh jika dipanggil dan tidak bertindak balas terhadap bunyi.
  • Kebingungan pada cahaya lampu, bunyian dan sentuhan.
  • Tidur yang berlebihan.
  • Kanak-kanak yang pendiam dan menyendiri.
  Cacat Akal Berat

  Kecacatan
  Ciri-ciri Khusus
  Hyperaktif
  • Aktiviti fizikal yang agresif dan berlebihan.
  • Tindakan yang berlebihan terhadap rangsangan cahaya, bunyi dan warna.
  • Tidur yang tidak tetap.
  • Terlalu kerap menangis atau ketawa.
  • Sukar beri tumpuan terhadap permainan atau kerja yang dilakukan.
  • Mengubah aktiviti atau tindakan secara mengejut.
  • Mudah mengamuk bila kehendaknya dihalang.
  • Sukar menyesuaikan diri dan berinteraksi dengan rakan sebaya.

  Ciri-ciri Khusus
  Kecacatan
  • Murang dan menyendiri.
  • Aktiviti fizikal yang pasif.
  • Tiada respond pada persekitaran.
  • Suka termenung.
  • Tidak suka bergaul atau berinteraksi.
  • Menundukkan muka bila nama dipanggil.
  • Suka bermain sendirian.
  • Suka berkhayal.
  Hypoaktif

  Kecacatan
  Ciri-ciri Khusus
  Spastik
  • Sejenis kecacatan atau ketidaksempurnaan anggota tubuh badan.
  • Tidak mencapai objek yang ditunjukkan.
  • Tidak berupaya mengangkut badan.
  • Tidak berupaya berpijak atau berdiri.
  • Tidak berupaya memegang objek.
  • Tidak berupaya mengurus diri.

  Ciri-ciri Khusus
  Kecacatan
  • Kebolehan yang luar biasa.
  • Mempunyai masalah psiko-sosial seperti masalah kelakuan dan emosi.
  • pergaulan dengan kanak-kanak lain.
  • Perkembangan bahasa yang lambat.
  • Perbendaharaan kata yang kemas.
  • Tidak perlukan banyak tunjuk ajar ketika belajar.
  • Kemukakan soalan yang bertalu-talu.
  • Suka bergaul dengan orang yang lebih tua.
  • Suka mencari helah.
  Pintar Cerdas

  Bukan Sukar Mendidik Anak Istimewa

  KUALA LUMPUR, 1 Dis (Bernama) -- Orang Kurang Upaya (OKU) atau dinamakan 'golongan istimewa' memerlukan perhatian dan bantuan masyarakat supaya mereka dapat berdikari dan meneruskan kehidupan walaupun dibelenggu dengan pelbagai masalah kerana ketidakupayaan mereka.

  Menurut Jabatan Kebajikan Masyarkat (JKM), kerajaan telah mewujudkan

  Pusat Pemulihan Dalam Komuniti (PDK) bagi membantu anak-anak golongan ini yang dikenali juga sebagai anak istimewa dalam proses pemulihan mereka.

  Menurut aktivis sosial Gurmukh Singh, ada di antara OKU ini yang mempunyai kelebihan masing-masing, dan mereka boleh menjalankan aktiviti secara sendiri tanpa bantuan orang lain jika mereka diberi latihan di sekolah khas serta juga PDK.

  Seorang ibu kepada anak istimewa, yang mahu dikenali sebagai Juliana berkata membesarkan anak kurang upaya bukanlah susah jika ibu bapa serta penjaga tahu bagaimana cara mendidik dan memberi peluang serta ruang bagi mereka mempamerkan bakat yang ada.

  "Saya lihat bagaimana selepas anak saya yang kurang upaya berdaftar dan menjalani program pemulihan di PDK, terdapat banyak perubahan berlaku seperti dia bertambah yakin dan lebih berani mencuba sesuatu," kata Juliana.

  MEMBESARKAN ANAK KURANG UPAYA

  Bagi Ida, seorang penjawat awam yang mempunyai anak Sindrom Down, mendidik anak kurang upaya bukanlah sangat sukar seperti dijangkakan ramai, cuma ia memerlukan banyak kesabaran.

  "Saya menghantar anak ke Pusat Nasional Yayasan Sindrom Down Kiwanis (KDSF) di Petaling Jaya dan dia telah menunjukkan peningkatan ketara dari segi pengenalan kognitif serta pergerakan fizikal," kata ibu kepada tiga orang anak itu.

  Bagi Ida, banyak cabaran perlu dihadapi bagi menjaga anak seperti ini terutama apabila mereka menghadapi beberapa masalah kesihatan yang kerap memerlukan rawatan hospital.

  "Anak saya juga mempunyai jadual rutin pemeriksaan kesihatan di hospital kerana mempunyai masalah respiratori serta perkara lain yang bersangkutan Sindrom Down," kata beliau.

  Jurupulih anggota, Jenny Chin berkata mendidik anak istimewa perlulah secara lembut dan jangan terlalu berkasar dengan mereka kerana boleh menyebabkan mereka memberontak dan melakukan perkara yang tidak diingini.

  "Jangan berkasar atau buat mereka marah kerana dalam keadaan sebegini mereka boleh bertindak mengikut kemarahan sahaja".

  Kata beliau didikan sempurna amat penting bagi anak istimewa dan ibu bapa boleh mendaftarkan mereka di institusi pemulihan agar dapat dibantu oleh pakar yang berpengalaman dalam bidang ini.

  KANAK-KANAK ISTIMEWA

  Bagi pensyarah Suhiadi Sanii, kehadiran anak istimewa merupakan satu cabaran besar bagi ibu bapa kerana tanggungjawab menjaga anak-anak ini lebih mencabar dan memerlukan lebih perhatian.

  "Ibu bapa yang mempunyai anak istimewa perlu menjalankan apa yang sepatutnya diperlukan anak mereka. Anak-anak ini perlu diberi kasih sayang, didikan akhlak dan pendidikan akademik mengikut kemampuan masing-masing.

  "Di Malaysia, kerajaan menyediakan banyak sekolah khas untuk memberi pendidikan bagi mereka yang dalam kategori anak istimewa. Ramai di antara mereka ini mencatat kejayaan cemerlang dalam bidang akademik sama seperti pelajar yang normal.

  "Ada di antara mereka yang berjaya dalam kerjaya profesional masing-masing seperti dalam bidang undang-undang, ekonomi dan juga akademik," kata Suhiadi.

  PEMULIHAN DALAM KOMUNITI (PDK)

  Syaratnya anak-anak istimewa ini diberikan program pemulihan khas agar kemampuan mereka dapat dipertingkat.

  Terdapat lebih 300 pusat PDK yang boleh menampung lebih 8,000 orang anak istimewa seperti mereka yang mengalami Sindrom Down dan kecacatan otak. PDK merupakan satu program yang disediakan oleh JKM untuk memberi latihan dan pemulihan bagi anak istimewa dalam masyarakat.

  Suhiadi berkata membiarkan anak istimewa tanpa mendapat apa-apa usaha pemulihan dan pendidikan yang sewajarnya akan memburukkan lagi keadaan.

  "Jika mereka diasuh dan diberi latihan, sudah pasti pergantungan terhadap ibu bapa dapat dikurangkan apabila kemampuan fizikal dan mental mereka bertambah baik".

  Sikap ibu bapa tidak mahu menghantar anak istimewa ke sekolah atau institusi pendidikan khas berpunca daripada kurang keyakinan dan juga rasa malu mempunyai anak sedemikian.

  "Perasaan tersebut perlu dikikis," kata beliau.

  Kerajaan telah mengambil usaha untuk membela nasib OKU. Pembelaan itu bukan setakat memberi bantuan latihan khas dan bantuan alat sokongan, tetapi memberi peluang untuk OKU sama-sama menyumbang terhadap kemajuan negara.

  Usaha berterusan kerajaan serta sokongan pihak swasta, pertubuhan kebajikan dan orang ramai memperlihat kesan positif dalam meningkatkan taraf hidup OKU.

  Sikap prejudis dan diskriminasi orang ramai terhadap OKU juga semakin berkurangan.

  LANGKAH PEMULIHAN

  Ibu bapa, penjaga dan guru-guru mesti peka terhadap perkembangan normal kanak-kanak. Jika mereka mendapati berlaku kelembapan dalam perkembangannya, kanak-kanak itu mesti dibawa untuk saringan dan mengenal pasti masalah.

  Setelah kurang-upaya atau kecacatan dikenal pasti, penjaga atau ibu bapa perlu memastikan kanak-kanak istimewa itu berdaftar dengan JKM.

  Borang pendaftaran ada disediakan di Pejabat Daerah JKM, klinik kesihatan dan hospital-hospital. Borang itu mesti disahkan oleh doktor bertauliah dan OKU berkenaan akan menerima kad pengenalan khas yang membolehkan mereka mendapat faedah-faedah disebabkan oleh kecacatan mereka.

  Mereka juga boleh mendapatkan perkhidmatan pemulihan yang berkaitan dengan kecacatan mereka seperti pemulihan anggota, cara kerja, pertuturan, kaunseling yang juga terdapat di hospital kerajaan dan swasta dan di sesetengah klinik.

  Bagi mendapatkan pendidikan formal, kanak-kanak kurang upaya perlu didaftarkan dengan Jabatan Pendidikan Khas.

  -- BERNAMA

  Sindrom Down


  Apakah Sindrom Down?

  Sindrom Down ialah penyakit keturunan disebabkan oleh kromosom tambahan pada kromosom nombor 21 yang terdapat pada seseorang kanak-kanak. Tiga salinan kromosom 21 (biasanya hanya dua salinan) terdapat dalam setiap satu sel.

  Penyakit ini juga dikenali sebagai Trisomy 21. Kanak-kanak yang terlibat lahir dengan ciri-ciri fizikal dan boleh juga mempunyai masalah-masalah kesihatan yang berkaitan dengannya..
  Nota :

  • Sindrom bermakna kehadiran sekumpulan gejala dan tanda yang boleh menunjukkan kepada sesuatu penyakit
  • Sindrom ini mengambil nama seorang doktor Inggeris bernama Dr. Langdon Down, orang pertama yang menjelaskan penyakit ini pada tahun 1866

  Apakah kekerapan terjadinya Sindrom Down?

  Kadar kejadian keseluruhannya ialah satu pada setiap 800 kelahiran. Risiko menjadi tinggi dengan bertambahnya umur ibu semasa hamil.

  Bagaimanakah Sindrom ini disahkan?

  Pengesahan penyakit ini dilakukan dengan ujian darah kanak-kanak itu bagi mengesan kehadiran kromosom tambahan kromosom nombor 21. Ujian juga boleh dilakukan semasa kehamilan melalui ujian darah, pemeriksaan ultrasound atau analisis cecair mentuban (amniotic fluid)

  Ciri-ciri fizikal

  Ciri-ciri fizikal termasuklah:

  • Tubuh yang pendek
  • Kepala bersaiz kecil
  • Raut wajah yang rata dengan kedudukan mata sedikit ke atas
  • Lidah terjelir
  • Satu garis lurus di tapak tangan, tangan yang besar, jari tangan yang pendek dan jurang yang besar di antara ibu jari dengan jari kedua kaki.
  • Pertumbuhan yang lambat.
  • Kecacatan mental yang ringan atau sederhana

  Down syndrome

  Gambar seorang kanak-kanak Sindrom Down

  Masalah-Masalah Kesihatan yang Berkaitan Sindrom Down dan Rawatan

  1. Pertumbuhan yang lambat, kesukaran untuk belajar dan bertutur
   • Kanak-kanak berkeadaan lembik semasa lahir, tumbesaran terbantut di peringkat bayi dan kanak-kanak.
   • Lambat atau sukar dalam pembelajaran
   • Lambat dalam pertuturan

   Kanak-kanak ini akan mendapat faedah yang besar dari program pengesanan awal, pendidikan khas dan rawatan pertuturan. Dapatkan maklumat dari doktor atau jururawat anda tentang kemudahan perkhidmatan pemulihan kanak-kanak berkeperluan khas yang paling hampir dengan tempat tinggal.


  2. Penyakit jantung kongenital
   • Kanak-kanak Sindrom Down biasanya lebih berisiko tinggi untuk dilahirkan dengan penyakit jantung berbanding dengan kanak-kanak biasa

   Doktor akan membuat saringan terhadap kanak-kanak Sindrom Down untuk mengesan sebarang penyakit jantung kongenital dan merujuk untuk penilaian lanjut jika perlu. Penyakit ini mungkin memerlukan rawatan perubatan atau pembedahan.


  3. Kecacatan pertumbuhan perut
   • Intestinal atresia
   • Tiada dubur

   Biasanya kecacatan ini dapat dikesan selepas lahir dan perlu di bedah. Walaupun jarang berlaku, tetapi kadar kejadian ini tinggi berbanding dengan kanak-kanak biasa.


  4. Mudah mendapat jangkitan
   • Pemberian imunisasi boleh diberi mengikut jadual. Bawalah berjumpa dengan doktor segera bila demam atau nampak kurang sihat.

  5. Masalah pendengaran dan penglihatan
   • Saringan dan rawatan perlu dibuat bergantung kepada masalah yang dikesan.

  6. Gangguan fungsi Tiroid
   • Pengeluaran hormon yang rendah, hipotiroid. Perlu rawatan penambahan hormon, contohnya tiroxin
   • Pengeluaran hormon yang berlebihan, hipertiroid. Perlu rawatan untuk mengawal pengeluaran hormon.

  7. Barah (kanser)
   • Leukemia akut lebih mudah berlaku kepada Sindrom Down berbanding kanak-kanak biasa
   • Saringan dan rawatan perlu dibuat bergantung kepada keadaan.

  Pencegahan

  • Kaunseling keturunan: Risiko untuk mendapat anak berikutnya yang juga Sindrom Down bergantung kepada jenis kecacatan kromosom anak dan umur ibu bapanya.
  • Kadar risiko kejadian berulang adalah 1%
  • Amalan merancang keluarga

  Pemulihan

  • Program intervensi
  • Terapi carakerja
  • Terapi pertuturan
  • Pendidikan khas
  • Latihan kemahiran khas

  Tujuan rawatan pemulihan ialah bagi membantu kanak-kanak tersebut mencapai keupayaan dan perkembangan maksima serta mampu berdikari.

  Program pemulihan boleh didapati di Pusat Pemulihan Dalam Komuniti (PDK) atau di pusat-pusat anjuran pertubuhan sukarela bukan kerajaan. Maklumat lanjut boleh didapati dari pusat sumber tempatan seperti: hospital (klinik kanak-kanak), klinik kesihatan, Pejabat Kebajikan Masyarakat atau Pejabat Pendidikan (Unit Pendidikan Khas).

  Kanak-kanak ini perlu didaftarkan seawal mungkin di Jabatan Kebajikan Masyarakat dan Jabatan Pendidikan. Ini bagi memudahkan ia mendapat jagaan kesihatan, kebajikan dan penempatan di sekolah-sekolah khas supaya mereka mendapat pendidikan yang sempurna. Doktor yang merawat perlu mengisi borang-borang tertentu untuk memudahkan merancang program intervensi awal.

  Kanak-kanak yang berdaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat layak untuk mendapat beberapa keistimewaan rawatan kesihatan dari klinik atau hospital kerajaan..

  Kumpulan Sokongan

  Terdapat banyak kumpulan sokongan di seluruh dunia. Maklumat lanjut boleh didapati dari internet. Contohnya:

  1. Kiwanis Down Syndrome Foundation
   Alamat : KDSF-National Centre
   Lot 13490 Jalan Jenjarum, off Jalan SS23/1, Taman SEA
   47400 Petaling Jaya
   Tel: 03-78030179 Fax: 03-78064862
   Website : www.kdsf.org.my
   e-mail : admin@kdsf.org.my
   info@kdsf.org.my
  2. Persatuan Sindrom Down Malaysia
   Alamat : 79 Lingkungan U-Thant, 55000 Kuala Lumpur
   Tel : 03-42579818
   Website : http://www.mysindromdown.org
   e-mail : psdm@tm.net.my
  3. Langdon Down Centre
   2a Langdon Park
   Teddington
   TW11 9PS
   Tel : 0845 230 0372
   Fax : 0845 230 0373
   Website : http://www.downs-syndrome.org.uk
   Email : info@downs-syndrome.org.uk

  Memulihkan Anak Istimewa

  Memang ada anak-anak yang lahir dengan kecacatan seperti otaknya tidak berupaya untuk mengawal pergerakan atau memproses maklumat yang diterima dengan sempurna.

  Situasi ini menyebabkan mereka tidak mampu mendengar, melihat, merasa, menyentuh, mengimbangi badan dan mengawal pergerakan otot-otot dengan baik.

  Keadaan ini berkait rapat dengan masalah-masalah seperti autisme, attention deficit disorder (Add), attention deficit hyperactivity disorder (Adhd) dan lain-lain kecelaruan perkembangan saraf.

  Sungguhpun demikian, kanak-kanak ini perlu juga meneruskan kehidupan dan menyesuaikan diri dengan keadaan sekeliling. Sekurang-kurangnya mereka boleh berdikari dan tidak perlu bergantung selama-lamanya pada orang lain.

  Melihatkan ramai kanak-kanak istimewa ini yang tidak mendapat pemulihan yang betul telah membuka pintu hati Ahmad Fathir Badri, 34, membuka Pusat Jagaan dan Pemulihan Harian Ramah (PJPHR) di Seksyen 10, Shah Alam, Selangor, sejak setahun lalu.

  PJPHR adalah pusat jagaan harian dan latihan pemulihan untuk kanak-kanak kurang upaya fizikal dan mental.

  PJPHR ditubuhkan bagi membantu kanak-kanak kurang upaya ini menghadapi masa depan yang lebih cerah serta mampu berdikari.

  Bermodalkan lebih RM100,000, PJPHR yang didaftarkan dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) kini mempunyai seramai lapan orang kanak-kanak istimewa berumur antara tiga tahun hingga 13 tahun.

  Menurut Ahmad Fathir, di antara program yang dijalankan di PJPHR ialah penjagaan harian, terapi multisensori, perkembangan awal kanak-kanak, pendidikan kanak-kanak lembam, pemulihan selepas rawatan hospital untuk kanak-kanak dan latihan pemulihan serta jagaan di rumah.

  “Di PJPHR, kami menggalakkan penglibatan ibu bapa atau penjaga dalam setiap program bagi mempastikan proses pemulihan dapat dipercepatkan.

  “Ibu bapa serta penjaga juga diharap dapat menemani anak-anak semasa latihan sedang dijalankan,” kata pemegang Ijazah Teknologi Maklumat dari universiti tempatan ini.

  Beliau menambah, sesi latihan yang lebih efektif bersama ibu bapa dapat memberi sokongan kepada anak-anak ini mengulangi latihannya di rumah, serta memberi maklum balas kepada ahli terapi mengenai perkembangan anak.

  Kanak-kanak yang dihantar ke pusat itu telah disahkan oleh pakar perubatan mempunyai masalah-masalah seperti autisme, spastik, hiperaktif, lembam, serebral palsi, sindrom down dan terencat akal.

  “Biasanya kanak-kanak istimewa ini kalau pergi ke hospital kerajaan, dua bulan baru dapat temu janji dengan doktor bagi sesi rawatan. Tetapi bila mereka datang ke sini, mereka boleh mendapat rawatan bila-bila masa sahaja,” ujar Ahmad Fathir yang berpengalaman selama 10 tahun dalam bidang rehabilitasi.

  Mempunyai empat orang jurupulih cara kerja yang memiliki Diploma Jurupulih Cara Kerja dari Universiti Teknologi Mara (UiTM), pusat ini menggunakan pendekatan menyeluruh dalam setiap rawatan dan program yang telah disediakan.

  Menurut Ahmad Fathir lagi, keistimewaan pusat ini ialah terdapat bilik pelbagai sensori (MSR SpaceRoom) yang dilengkapi dengan peralatan berharga RM40,000.

  Bilik yang konsepnya dibawa masuk dari England ini, memberi rangsangan sensori serta ketenangan sebelum sesi terapi dilakukan.

  Bilik ini digunakan oleh jurupulih bagi membantu merangsang lima deria iaitu bau, dengar, sentuh, lihat dan rasa.

  Bilik eksklusif ini disediakan sebagai satu alternatif kepada kanak-kanak istimewa menikmati persekitaran yang unik. Ia juga dapat membantu mereka menikmati suasana yang tenang dan nyaman.

  Secara tidak langsung mereka akan lebih relak dan akan memudahkan jurupulih mendapatkan maklumat bagi membantu mempertingkatkan keupayaan mereka.

  Teknik terapi PJPHR bagi kanak-kanak berumur dua tahun ke atas.

  Gross motor (Pergerakan kasar)

  Untuk mempertingkatkan kebolehan anggota badan yang lemah atau tidak boleh melompat, berlari, merangkak, mengesot dan duduk secara betul.

  Fine motor (Pergerakan halus)

  Untuk mengatasi masalah tidak boleh menggunakan permainan, tidak pandai menggunakan tangan dalam satu-satu aktiviti, susah memegang pensel untuk melukis, mewarna dan mengelakkan diri bermain dengan permainan yang banyak.

  Pembelajaran

  Cara untuk memperbaiki lemah tumpuan, gelisah, lambat dan lembab, tidak teratur dan tidak kemas, tumpuan amat sedikit, hiperaktif, tidak boleh mengikut arahan dan sebagainya.

  Kebolehan kendiri

  Cara mengatasi tiada atau kurang kebolehan berdikari daripada segi menyuap makanan, memakai baju, pergi ke tandas, menjaga kebersihan diri dan lain-lain.

  Kebolehan bermain

  Cara berhadapan dengan masalah tidak pandai, faham bermain, mengenai mainan, ingin bermain dan masalah kecacatan mengehadkan kebolehan bermain. Memberi peluang kepada kanak-kanak ini bermain kerana ia boleh merangsang perkembangan emosi dan berinteraksi dengan persekitaran.

  Kognitif dan konsep asas

  Membantu mereka yang menghadapi pemikiran yang lemah, tidak boleh menerima, memahami dan mengikut arahan. Masalah mengenal asas warna, bentuk, keadaan, benda, tempat, rasa, nombor, huruf dan lain-lain.

  Psikososial

  Mengatasi masalah sosial dan berinteraksi sesama sendiri seperti di dalam rumah, di sekolah dan komuniti.

  Skil kehidupan dan pravokasional

  Cara berhadapan dengan masyarakat, menambah keyakinan, keberanian hidup berdikari. Mempertingkatkan kebolehan seperti berkebun serta membeli barangan harian.

  Friday, January 1, 2010

  Kanak-kanak istimewa

  Kanak-kanak istimewa

  Dari Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas.

  Kanak-kanak istimewa adalah sebahagian daripada mereka yang tergolong dalam kumpulan Orang Kurang Upaya (OKU), iaitu seseorang yang tidak berupaya menentukan sendiri bagi memperoleh sepenuhnya, atau sebahagian daripada keperluan biasa seseorang individu, dan tidak dapat hidup bermasyarakat sama ada dari segi fizikal, atau mental, dan berlaku sama ada sejak dilahirkan, ataupun sesudah itu.


  Kategori orang kurang upaya

  Terdapat enam kategori orang kurang upaya yang turut melibatkan kanak-kanak, iaitu:

  • Kurang Upaya Pendengaran - termasuk pekak dan bisu.
  • Kurang Upaya Penglihatan - termasuk rabun, buta.
  • Kurang Upaya Fizikal - iaitu kecacatan anggota badan misalnya penyakit polio, kudung, distrofi otot, dan sebagainya.
  • Celebral Palsy - meliputi hemiplegia(sebelah badan), diplegia(kedua belah kaki), dan kuadriplegia(kedua-dua belah tangan dan kaki)
  • Masalah Pembelajaran - lewat perkembangan bagi kanak-kanak berusia bawah tiga tahun; Sindrom Down, autisme, ADHD, terencat akal(berusia lebih tiga tahun), dan masalah lain seperti disleksia, disgrafia, diskakulia, dan lain-lain.
  • Lain-lain menurut diagnosis perubatan yang merangkumi semua masalah kurang upaya.

  Kanak-kanak ini memerlukan rawatan, bimbingan, bantuan, dan perhatian khusus daripada orang di sekeliling mereka. Janganlah kita menyisihkan mereka. Bantulah sedaya upaya kita kerana mereka mempunyai kelebihan dan keistimewaan yang tersendiri.

  Jabatan Kebajikan Masyarakat(JKM) di Malaysia

  Sesungguhnya sebagai warga Malaysia, kita semua amat bertuah kerana kerajaan amat prihatin terhadap insan-insan istimewa dan kurang upaya. Ini terbukti dengan penubuhan sebuah kementerian khusus yang antara peranan dan tanggungjawabnya, adalah menjaga kebajikan golongan yang tidak bernasib baik, iaitu Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga, dan Masyarakat. Di bawah kementerian inilah diwujudkan Jabatan Kebajikan Masyarakat, yang amat peka dan sentiasa bersedia mendengar serta membantu dalam apa jua cara, untuk menjadikan golongan istimewa ini sebagai warganegara yang berguna.

  Perkhidmatan yang diberikan oleh jabatan ini meliputi kanak-kanak, orang kurang upaya (OKU), warga emas, orang papa, keluarga, mangsa bencana, komuniti, dan juga skim bantuan kebajikan. Jabatan ini juga bertanggungjawab mengeluarkan statistik jumlah Orang Kurang Upaya melalui pendaftaran yang dilakukan di Pejabat Kebajikan Masyarakat Daerah/Jajahan, Jabatan Kebajikan Masyarakat Negeri, dan Ibu Pejabat Jabatan Kebajikan Masyarakat Malaysia.

  Faedah

  Antara faedah yang diperoleh apabila mendaftar dengan JKM adalah:

  • rawatan perubatan
  • khidmat pemulihan, rawatan lanjutan, dan latihan vokasional
  • pendidikan akademik di sekolah khas dan institusi tertentu
  • bantuan kewangan, peralatan tiruan, dan alat-alat kemudahan
  • pertimbangan Elaun Pekerja Kurang Upaya
  • pertimbangan jagaan dan perlindungan, didikan dan latihan di institusi JKM/NGO dalam program Pemulihan Dalam Komuniti(PDK)
  • peluang pekerjaan di sektor awam atau sektor swasta

  Banyak faedahnya apabila golongan ini mendaftar dengan pihak JKM kerana daripada sinilah dapat difikirkan apa-apa jua bentuk bantuan yang diperlukan oleh mereka. Sekiranya, anda mengetahui mana-mana kanak-kanak istimewa di tempat anda yang belum mendaftar, bantulah mereka dengan mengunjungi pejabat JKM yang berhampiran.

  Ketakupayaan Pembelajaran

  Kanak-kanak istimewa sering dikaitkan dengan ketakupayaan pembelajaran. Sebenarnya, ketakupayaan pembelajaran bukanlah bermaksud bodoh, lembab, malas, atau tahap kecerdasan yang rendah. Dan ini juga bukanlah berlaku akibat daripada perbezaan budaya, status sosial, kekangan ekonomi, dan pengaruh persekitaran. Ketakupayaan pembelajaran bermaksud masalah khusus di dalam otak kanak-kanak ini, yang menjejaskan cara seseorang itu memproses dan bertindak balas terhadap sesuatu maklumat. Terdapat beberapa bentuk ketakupayaan pembelajaran iaitu;

  • Disleksia - ini adalah ketakupayaan pembelajaran yang menjadikan kanak-kanak itu sukar membaca, menulis, dan mengeja dalam cara yang biasa.
  • ADHD(Attention Deficit and Hyperactivity Disorder) - ini adalah satu gangguan yang menjejaskan keupayaan otak untuk menumpukan atau memfokus kepada sesuatu benda. Misalnya, seseorang kanak-kanak itu mungkin normal, cerdas, dan bijak tetapi dia tidak dapat menumpukan perhatiannya dan mengawal tingkah lakunya sendiri.
  • Dispraksia - ini satu ketakupayaan pembelajaran yang melibatkan masalah dengan gerakan anggota tubuh.
  • Diskalkulia - satu jenis ketakupayaan pembelajaran yang melibatkan matematik, apabila kanak-kanak itu mengalami masalah dalam pengiraan dan hitungan. Walau berkali-kali diajar dengan cara yang paling mudah, namun di tetap sukar memahaminya.
  • Autisme - ini pula merujuk kepada ketakupayaan kanak-kanak mengalami dunia persekitarannya, sebagaimana yang dialami oleh rakan-rakannya yang normal. Mereka sukar bercakap dan berbual-bual, sebaliknya mendiamkan diri serta memerlukan bantuan untuk berkomunikasi. Mereka juga bertindak balas dalam cara yang berbeza. Bunyi yang indah mungkin membingitkan telinga mereka. Sentuhan dan belaian yang manja mungkin menjadi sesuatu yang tidak disenangi. Mereka juga tidak dapat mengaitkan sesuatu perkataan dengan maksudnya. Jadi, mereka mungkin mengulang-ulang perkataan-perkataan tertentu, panas baran, dan bertindak balas secara luar biasa.

  Bantuan untuk Kanak-kanak istimewa dan Orang Kurang Upaya

  Selaras dengan Kempen Masyarakat Penyayang, Kerajaan telah menyediakan pelbagai cara dan kaedah untuk membantu golongan istimewa serta kurang upaya ini, dan antaranya adalah;

  1. Kemudahan galakan pelepasan cukai : bagi ibu bapa yang mempunyai anak kurang upaya, pelepasan cukai berganda diberikan disertai rebet untuk membeli peralatan khas untuk kegunaan sendiri, anak, dan ibu bapa orang kurang upaya. Orang kurang upaya sendiri juga menikmati pelepasan cukai tambahan sebanyak RM5000.
  2. Kemudahan pengangkutan awam : terdapat insentif potongan harga atau tambang misalnya, bagi Sistem Penerbangan Malaysia (50% potongan penerbangan dalam negeri), KTM (50% konsesi tambang), dan semua perjalanan dengan bas Transnasional diberikan konsesi 50%. PUTRA-LRT juga memberikan konsesi tambang kepada golongan ini.
  3. Kemudahan perumahan : DBKL menyediakan kemudahan menyewa rumah-rumah pangsa atau kos rendah DBKL pada kadar sewa yang istimewa.
  4. Pengecualian bayaran rawatan perubatan : dikecualikan bayaran di Hospital Kerajaan, tidak termasuk Hospital Universiti dan Institusi, serta tidak termasuk bayaran wad kelas tiga, bayaran pakar dan ubat-ubatan.
  5. Pengecualian bayaran dokumen perjalanan : dikecualikan bayaran perkhidmatan menyedia dan memproses dokumen perjalanan(Pasport Antarabangsa).
  6. Kemudahan peluang pekerjaan : kuota 1% untuk golongan kurang upaya bagi sektor kerajaan dan Kod Amalan Penggajian Orang Kurang Upaya bagi Sektor Swasta.
  7. Kemudahan pendidikan : terdapat sekolah pendidikan khas, pengecualian bayaran pendaftaran kemasukan pelajar kurang upaya pendengaran untuk latihan kemahiran di institusi pengajian kelolaan Kementerian Pendidikan, dengan elaun bulanan RM300.
  8. Kemudahan dalam aktiviti harian : terdapat peruntukan Kod Amalan Awam bagi Orang Kurang Upaya ke Bangunan Awam, supaya mesra orang kurang upaya dengan menyediakan 'ram', 'railing', laluan untuk kerusi roda, lif khas, tempat letak kereta khas, dan tandas khas serta lain-lain.
  9. Pengecualian 50% Duti Eksais ke atas Kereta/Motosikal Nasional bagi golongan cacat anggota.
  10. Insentif lain seperti daripada Syarikat Telekom Malaysia Berhad, kemudahan memulakan perniagaan kecil dengan bantuan geran RM2700, kemudahan pencen terbitan dan sebagainya.

  Perkhidmatan Oleh KPM

  Perkhidmatan kanak-kanak kurang upaya


  Program Pendidikan Khas Kementerian Pendidikan Malaysia dilaksanakan melalui:  • Sekolah Khas bagi murid bermasalah penglihatan dan bermasalah pendengaran.

  • Program Pendidikan Khas Integrasi disediakan untuk murid-murid berkeperluan khas bermasalah pembelajaran, bermasalah pendengaran dan bermasalah penglihatan. la diwujudkan di sekolah harian biasa rendah dan menengah dan sekolah menengah teknik/vokasional yang menggunakan pendekatan pengajaran dan pembelajaran secara pengasingan dan separa inklusif.


  Program Pendidikan Khas Integrasi ini ditadbirkan sepenuhnya oleh Jabatan Pendidikan Negeri manakala Jabatan Pendidikan Khas bertanggungjawab terhadap perkara-perkara yang berkaitan dengan dasar dan pengisiannya.


  Kurikulum Program Pendidikan Khas : Kurikulum yang diguna pakai di sekolah-sekolah pendidikan khas dan Program Pendidikan Khas Integrasi ialah kurikulum kebangsaan dan kurikulum alternatif. Murid Pendidikan Khas menjalankan aktiviti kokurikulum seperti murid biasa.


  Pentaksiran Murid-Murid Pendidikan Khas: Semua pelajar pendidikan khas mengambil peperiksaan awam seperti Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR), Penilaian Menengah Rendah (PMR) dan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) kecuali mereka yang mengikuti kurikulum alternatif.


  Bagi murid-murid yang mengikuti kurikulum alternatif iaitu Standard Kemahiran Kebangsaan (SKK) akan ditauliahkan Sijil Kemahiran Malaysia, dan Kursus Seni Lukis dan Seni Reka akan dianugerahkan Sijil Perakuan Sekolah dan Sijil Khas Vokasional.


  Program Pendidikan Pemulihan Khas:  • Program yang dijalankan ialah Program Pendidikan Pemulihan Khas Tahap Satu (PKTS). Murid disaring dengan menggunakan IPP3M (Instrumen Penentu penguasaan 3M). IPP3M terbahagi kepada IPP3M 1 (bagi kegunaan murid tahun 1) IPP3M 2 (bagi kegunaan murid tahun 2) dan IPP3M 3 (bagi kegunaan murid tahun 3).

  • Pendekatan pengajaran dan pembelajaran ialah dengan menggunakan sistem pengasingan sementara.


  Syarat kemasukan murid ke program di Sekolah Pendidikan Khas ialah:  • berumur tidak kurang dari 5 tahun (Program Prasekolah di Sekolah Pendidikan Khas)

  • berumur 6+ hingga 14+ tahun (Program Pendidikan Rendah di Sekolah Pendidikan Khas)

  • berumur 13+ hingga 19+ tahun (Program Pendidikan Menegah di Sekolah Pendidikan Khas)

  • disahkan oleh pengamal perubatan

  • boleh mengurus diri tanpa bantuan orang lain.


  Tempoh Belajar:  • Tempoh belajar bagi murid-murid berkeperluan khas rendah adalah enam (6) tahun.

  • Tempoh belajar bagi murid-murid berkeperluan khas menengah adalah lima (5) tahun.

  • Tempoh ini boleh dilanjutkan hingga dua (2) tahun maksimum di mana-mana peringkat iaitu sarna ada rendah atau menengah mengikut keperluan murid berkenaan.


  Semua sekolah rendah pendidikan khas mengikuti aliran akademik. Kemudahan-kemudahan yang disediakan di peringkat sekolah rendah termasuklah asrama dan makan minum percuma. Murid yang mengikuti Program Pendidikan Khas Integrasi boleh mengikuti kurikulum kebangsaan atau kurikulum alternatif.


  Pendidikan menengah menyediakan 2 jenis aliran iaitu akademik dan vokasional:  • Sekolah Khas: Sekolah Menengah Pendidikan Khas Persekutuan Pulau Pinang menawarkan elektif mata pelajaran vokasional (MPV). Sekolah Menengah Pendidikan Khas Vokasional Shah Alam menawarkan Sijil Kemahiran Malaysia.

  • Program Pendidikan Khas Integrasi (Masalah Pendengaran): Sekolah Menengah Vokasional (EAT) Azizah, Johor Baru; Sekolah Menengah Teknik Langkawi, Kedah; Sekolah Menengah Teknik Batu Pahat, Johor; Sekolah Menengah Vokasional Bagan Serai, Perak; Sekolah Menengah Teknik Tanah Merah, Kelantan; Sekolah Menengah Vokasional Keningau, Sabah


  Pusat Perkhidmatan Pendidikan Khas : Ditubuhkan pada Tahun 1999 bertujuan untuk menyediakan perkhidmatan kepakaran kepada ibu bapa dan murid-murid berkeperluan khas setempat. Pusat ini bersifat saling lengkap-melengkapi kepada agensi-agensi yang berkecimpung dalam hal-hal yang berkaitan dengan keperluan khas. Antara perkhidmatan yang disediakan:- Khidmat audiologi, Kelas bahasa isyarat, Aktiviti terapi, Kaunseling ibu bapa, Perpustakaan permainan, dan Bahan rujukan.


  Proses Pendaftaran Kanak-Kanak ke Program Pendidikan Khas


  Langkah 1: Mula


  Kanak-kanak disyaki mengalami masalah pembelajaran oleh guru atau ibu bapa.


  Langkah 2: Mengenalpasti


  Mengenalpasti kanak-kanak yang disyaki mempunyai masalah kurang upaya. Pengesahan murid berkeperluan khas oleh pengamal perubatan di hospital kerajaan, pusat kesihatan atau klinik swasta bagi tujuan penempatan, dan mendapatkan saringan awal daripada Kementerian Kesihatan Malaysia.


  Langkah 3: Pendaftaran


  Daftarkan kanak-kanak kurang upaya dengan Jabatan Pendidikan Negeri untuk mendapatkan pendidikan bersesuaian.


  *Juga daftarkan kanak-kanak kurang upaya dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat untuk mendapatkan perkhidmatan bersesuaian.


  Langkah 5: Kelayakan


  Kanak-kanak kurang upaya yang disahkan telah bersedia ke sekolah akan disaring di peringkat Jabatan Pendidikan Negeri untuk tujuan penempatan.


  *Kanak-kanak yang disahkan belum bersedia ke sekolah, mempunyai kecacatan yang serius, ataupun tidak layak syarat-syarat kemasukan Program Pendidikan Khas Kementerian Pendidikan Malaysia, akan dirujuk kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat untuk mendapatkan pemulihan bersesuaian melalui Pemulihan Dalam Kommuniti (PDK).


  Langkah 4: Penempatan


  Murid akan diberi peluang penempatan sama adalah Sekolah Pendidikan Khas atau Program Pendidikan Khas Integrasi. Penempatan akan dibuat berdasarkan alamat yang terdekat dengan sekolah atau Program Pendidikan Khas.


  Langkah 5: Tempoh Percubaan


  Murid yang ditempatkan dengan Program Pendidikan Khas Kementerian Pendidikan Malaysia diberi tempoh percubaan selama 3 bulan.


  Langkah 6: Kekekalan


  Selepas tempoh percubaan, murid yang berjaya mengikuti Program Pendidikan Khas akan dikekalkan dalam program. Murid yang gagal mengikuti Program Pendidikan Khas KPM akan dirujuk balik kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat untuk mendapatkan pemulihan bersesuaian melalui Pemulihan Dalam Kommuniti (PDK).

  A KDISC FACTSHEET

  The Kiwanis Disability Information and Support Centre

  No. 21 Jalan SS3/82, Petaling Jaya, 47301, Selangor, Malaysia

  Tel: 03-7877 0096, Fax: 03-7877 8096

  Email: info@disabilitymalaysia.com

  Website: www.disabilitymalaysia.com

  A Community Service Project of the Kiwanis Club of Pantai (KL)

  Selamat Datang 2010

  Salam buat semua
  Selamat tinggal 2009 dan selamat datang 2010
  Semoga tahun 2010 ini akan memberikan sejuta kemanfaatan buat kita semua.Semoga apa yang kita lakukan mendapat keberkatan dan keredhaanNya. Buangkan segala sifat-sifat mazmumah yang bersarang di hati kita - sakit hati, benci, cemburu, hasad dengki, buruk sangka dan berfikiran negatif kepada manusia lain. Jika kita berbaik sangka dengan semua makhluk Allah, insya-Allah tidak akan ada perpecahan lagi terutama di kalangan umat Islam, jiran tetangga, sahabat handai dan terutama rakan sekerja. Fikir-fikrkanlah. Tuhan mengurniakan akal kepada manusia melebihi nikmat yang diberikan kepada makhluk lain, jadi gunakanlah ia untuk kebaikan sejagat bukan masing-masing berlumba-lumba mengejar duniawi dengan mengenepikan hati, perasaan dan jiwa manusia lain. Tepuk dada tanyalah iman, jangan tanya selera kerana selera biasanya akan menuruti hawa nafsu yang sentiasa mengarahkan kepada kejahatan. Jaga hati, hiasi peribadi..